România, asta e ţara mea..., o iubire simplă, ca de la suflet la suflet, singurul loc în care pot să-mi descarc sufletul de taine!

România, asta e ţara mea..., o iubire simplă, 
ca de la suflet la suflet, singurul loc în care 
pot să-mi descarc sufletul de taine!
La mulţi ani, români!
La mulţi ani, România!


Trebuie să fie sublim, ca să baţi cu privirea toată suflarea românească şi s-o cuprinzi cu dor şi drag de frumos. Dar, credeţi-mă, efortul nu e zadarnic, căci în ea bate, cu onoare şi mândrie, inima de aur a românului!
Astăzi,  mai mult decât în oricare zi a anului, în splendoarea interiorului nostru răsună glasul pământului, care grăieşte româneşte, în limba comorilor României noastre: doina (cu diferitele sale forme: de dor şi de dragoste, de jale şi revoltă, de haiducie, iobăgie, cătănie, înstrăinare, etc.), balada sau cântecul bătrânesc, poezia obiceiurilor (urări de Anul Nou sau versuri inspirate din momentele importante din viaţa omului, cum sunt botezul, nunta, înmormântarea), bocetul, cântecul de leagăn, cântecul satiric, strigăturile, balada populară, basmul, snoava sau legenda, jocurile minunate cu măşti (ţurca, brezaia, capra), motivul dorului, motivul erotic al zburătorului, motivul comuniunii dintre om şi natură, motivul jertfei zidirii, etc.


Căile de exprimare ale gustului pentru frumos, armonie, eleganţă, manifestate  de români, din cele mai vechi timpuri şi adunate în secole şi secole de istorie, jertfă, credinţă, literatură, tradiţie, datină, creaţie folclorică, muzică, dans popular, etc., sunt o formă de recunoaştere a existenţei noastre.
Toate aceste mărturii, destăinuiri, consemnări, devin, la rândul lor, mesaje pe care sufletul românesc le transmite generaţiilor viitoare cu ajutorul cuvântului, al limbii noastre, prin acea legătură unică care ne uneşte.
Ce-i mai fru­mos şi mai sfânt decât acest paradis creat de Dumnezeu, „pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, în plin zbucium al facerii, mărturie a marelui miracol al creaţiei Sale, cu cerul ei presărat de luminiţe înstelate, ca un pom de Crăciun, cu soarele ei, suveran pe cer, ce lu­minează cu privirea lui blândă toate minunăţiile României?


O Românie care te-mbrăţişează cu toată magnitudinea ei binecuvântată, cu bogăţia ei epopeică şi fără seamăn ce s-a petrecut de-a lungul su­telor de ani, cu munţii, dealurile şi văile ei, cu apele ei repezi, cu verile ei fierbinţi, scăldate în valurile răcoroase ale mării, cu zilele ei geroase de iarnă, încremenite în crustele poleite de ghea­ţă.
Şi te-apucă dorul s-o cunoşti, s-o-nţelegi mai bine, cutreierând-o la pas, cuprins fiind de acel sentiment la fel de complex şi greu de definit ca iubirea.  Ce poate fi mai frumos decât iubirea, iubirea de neam!
Dar n-apuci să-ţi tragi bine sufletul, crezând că i-ai atins semeţia, că între tine şi orizontul căutării tale se naşte un nou sens, o nouă lume, un întreg univers al românilor, mult prea vast ca să-i cuprinzi esenţa şi mult prea profund ca să-ndrăzneşti să-i pătrunzi taina. 


Cu respiraţia tăiată, astăzi, măcar astăzi, s-o spunem frumos şi simplu, demn şi cu mândrie: Asta-i România noastră, identitatea noastră, căci ei îi aparţinem, în măsura în care şi ea ne aparţine! Asta-i România noastră, o ţară de poveste, o imagine spectaculoasă în­năs­cută din uimitoarea rezonanţă a dacilor! 
România, asta e ţara mea..., o iubire simplă, ca de la suflet la suflet, singurul loc în care pot să-mi descarc sufletul de taine!
La mulţi ani, români!
La mulţi ani, România!


Graphic editor: Robert Loliceru (non-commercial - all rights reserved)
Articol semnat de:
Fan Club Fuego Romania
1 decembrie 2013
www.fanclubfuegoromania.com
www.fuegoromania.com
www.fuego-noutati-fanclubfuegoromania.com
www.facebook.com/fanclubfuego.romania
www.facebook.com/FuegoFanClubFuegoRomania
Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

Anonim
1 decembrie 2013 la 17:07

Anca Barlad LA MULTI ANI ROMANIA.

Trimiteți un comentariu
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger