FABULOS! Aşa SĂRBĂTOREA Fuego 1 MAI MUNCITORESC - Exclusiv Ziarul Ring, 30 aprilie 2014

FABULOS! Aşa SĂRBĂTOREA Fuego 1 MAI MUNCITORESC  - Ziarul Ring, 30 aprilie 2014


Ziua Internaţională a Muncii era sărbătorită în perioada comunismului prin parade propagandistice, în timp ce acum toată lumea se bucură de zilele libere prin distracţie şi relaxare. Vedetele îşi amintesc de perioada când, elevi fiind, defilau pe marile bulevarde.

Marcel Pavel defila alături de colegii săi de şcoală

Marcel Pavel rememorează cu drag perioada copilăriei când defila alături de colegii săi de şcoală. "În perioada când eram elev, îmi amintesc că sărbătoream la nivel naţional, eram obligaţi să mergem la paradă fiecare cu grupul său, cu profesorii. Era o mare bucurie pentru noi. După ce a trecut perioada comunistă, am sărbătorit altfel. Pe la 22-23 de ani, cântam pe litoral la Aurora, atunci fiind deschiderea sezonului estival. Acum, tinerii sărbătoresc altfel, mult mai modern şi asociază Ziua Internaţională a Muncii cu o zi liberă", a declarat artistul pentru "ring".


Gheorghe Turda, repartizat în spectacole patriotice

 Interpretul de muzică populară Gheorghe Turda se pregăteşte în acest an să sărbătorească fie la o cântare, fie la un grătar la munte. "În perioada comunistă, artiştii de frunte erau repartizaţi în spectacole patriotice la Sala Palatului, la Polivalentă sau pe stadioane. Mai cântam şi în diferite sectoare la serbări câmpeneşti cu mici şi bere... Erau preţuri foarte mici, aşa ca pentru muncitori. Îmi amintesc că un mic costa 80 de bani şi o bere, 1,60 lei. Era o sărbătoare naţională cu multe evenimente. În acest an, dacă voi avea eveniment, voi cânta, dacă nu, voi merge la munte la grătar", ne-a spus Gheorghe Turda.


Fuego ieşea la careu pentru melodii patriotice

 Artistul aştepta şi el nerăbdător paradele, manifestările şi serbările publice. "În copilărie, atunci când această zi avea o altă însemnătate, aşteptam cu nerăbdare paradele, manifestările şi serbările publice nu doar pentru că eram liberi, ci pentru că aveam şansa de a mă afirma pe plan artistic. Ce-i drept, la nivel scăzut, dar însemna enorm pentru mine să pot ieşi la careu şi să cânt un refren patriotic ori să recit o poezie dedicată zilei speciale. Şi-acum ţin minte deja celebra poezie a Mariei Ranteş, pusă pe muzică de Ciprian Porumbescu: «Rîde iară primăvara,/Peste cîmpuri, peste plai,/Veselia umple ţara,/C-a venit Întîi de Mai!//Muncitorii au pornit,/Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!/Şi ei azi sărbătoresc,/Unu Mai muncitoresc». Nu ştiu cum se făcea, dar manifestările aveau un aer solemn. Ne adunam tot oraşul într-o zonă a Turdei cu istorie, Dealul lui Mihai Viteazul, şi sărbătoream împreună, uitând de toate, având un puternic şi comun spirit naţionalist. Astăzi, din păcate, patriotismul s-a diminuat. Vă mărturisesc că poate şi de asta am bucuria de a porni la drum, în luna mai, într-un turneu naţional-eveniment, cu piesa " Testament ", ce debutează pe 9 mai, în care mă puteţi vedea în calitate de actor. Tocmai pentru a readuce în atenţie conştiinţa de ţară, limbă, neam şi părinţi, într-o veritabilă lecţie de patriotism, inspirată din opera maestrului Grigore Vieru", a mărturisit, pentru "ring", Fuego.


 

Matilda Pascal-Cojocăriţa petrecea cu mici şi bere

Interpreta de muzică populară va petrece în acest an Ziua Internaţională a Muncii în compania nepotului său. "Încă suntem cu musafiri la Bistriţa şi mă bucur de compania nepotului meu. În trecut, îmi amintesc că petreceam prin spectacole pe stadioane, cu mici, cu bere... repetam pentru aceste evenimente cu câteva luni de zile înainte. Erau evenimente bine organizate şi aduceau un plus de bucurie în ziua liberă", ne-a spus Matilda Pascal-Cojocăriţa.


1890 este anul în care, în România, mişcarea socialistă a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Internaţională a Muncii.

"Sărbătoresc 1 Mai prin… muncă având mai multe spectacole în perioada în care toţi celebrează, dar am satisfacţia de a şti că prin munca mea şi, în acelaşi timp, prin muzica mea pot aduce o fărâmă de bucurie.", FUEGO

Autor: Delia Niculae
Sursa: Ziarul Ring
30 aprilie 2014

Postat de:
Fan Club Fuego Romania
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger