FUEGO – “Sunt un invechit. Cred in lucrul bine facut”, Revista “Taifasuri”, 20 august 2015

FUEGO – “Sunt un invechit. Cred in lucrul bine facut”, 
Revista “Taifasuri”, 20 august 2015
Canta, joaca teatru, prezinta emisiuni si, mai nou, picteaza


An de an, impreuna cu revista “Taifasuri”, Paul Surugiu – Fuego daruieste iubitorilor de muzica romantica, o colectie cu parte din cantecele sale. A devenit deja obisnuinta ca artistul sa ni se destainuie si sa impartaseasca o parte dintre nazuintele, proiectele si visurile sale fix in preajma zilei de nastere. La 23 august 2015, el implineste 39 de ani, iar noi ii dorim ani multi si plini de inspiratie. De aceasta data l-am provocat sa spuna cum vede el industria muzicala romaneasca, in care rezista, cu succes, de mai bine de 20 de ani.

Isi duce mai departe visul din copilarie

In cazul lui Fuego, vesnicul indragostit de muzica si de frumos, se pare ca timpul se opreste in loc. Si nu doar fizic, aratand la fel ca in anii 2000, cand interpreta cu patos muzica latino, ci si in plan profesional, reusind in scurta vreme sa realizeze o multime de lucruri demne de lauda.
In ultimul an, Paul Surugiu, Artist al Poporului Republicii Moldova, inca din 2012, a lansat doua materiale discografice – “Craciunu’ nostru-i romanesc” si “Traiesc!”, ambele fiind si titlurile celor doua turnee nationale pe care le-a facut. Scrie permanent pe facebook povesti interesante, comunicand in cel mai original mod cu fanii sai, pe care ii considera, fara false cuvinte, cei mai importanti critici. Compune de zor si colaboreaza pentru noi materiale discografice cu cei mai buni instrumentisti si orchestratori. Nu se dezminte si continua sa iubeasca Romania si artistii ei, premiindu-i pe toti, timp de un intreg sezon, in cadrul emisiunii sale de pe Favorit TV, ce dureaza de aproape opt ani, cu trofee “Arta pentru eternitate”. Ai zice ca nu mai are timp pentru nimic si, totusi, are si o multime de evenimente, canta pentru toti cei care ii iubesc si apreciaza muzica, invitandu-l la manifestarile lor. Pe langa asta, mai nou, picteaza. Se considera un artist simplu, care nu face altceva decat sa-si duca mai departe visul din copilarie – acela de a canta. 


Are grija sa nu-si dezamageasca publicul

Si mai zice in permanenta ca nu-l caracterizeaza modestia, in schimb, se considera omul care-i aproape de publicul sau, vrand sa nu dezamageasca prin ceea ce face. Noi adaugam la tot, faptul ca popularitatea sa este de necontestat si ca este unul dintre putinii artisti romani care reusesc sa mai umple o sala de spectacol, cu bilete, peste tot in tara. Dupa un an, va daruieste, impreuna cu noi, colectia “A mai trecut un an”, cuprinzand in ea cantece mai vechi, dar si mai proaspete, atat cu ritm, cat si romantice, etno si latino. Mai jos vi-l prezentam pe Fuego, dupa un an, neobosit.


“Probabil ca as fi primul care ar cumpara timp”

- Ai avut un an plin din punct de vedere profesional. Albume, spectacole, noi pasiuni, premii, povesti. Te-ai gandit sa mai cumperi ceva timp?
- O sa radeti, dar atunci cand faci cu placere ceva, ai tot timpul din lume numai pentru tine. Cel putin asa simt eu. Probabil ca as fi primul care ar cumpara timp daca s-ar oferi undeva asta, pe o taraba, de vanzare. Pentru ca imi place sa folosesc, in favoarea mea fiecare clipa. Nu ma uit in gradina altuia si-mi pasa doar de ce pot eu sa construiesc. Intr-adevar, am facut multe anul acesta, incat ma mir si eu. Dar le-am facut cu placere si nu ma opresc. Imi place sa explorez si sa descopar noi fete ale artei mele. Nu contorizez niciodata ce realizez. Compun atunci cand simt si pot sa pun emotie in ceva. Joc pe scena, ca actor, asa cum a fost in cazul piesei de teatru “Testament” – cel mai bun spectacol al Teatrului “Alexandru Davila” din Pitesti, in anul 2014, cand am suficienta sensibilitate de transmis ca sa fac asta. Si atunci timpul imi ajunge. Ma si relaxez si  ma pot bucura pe deplin atunci cand vad ca nu e in van.
- Ai o calitate pe care multi au pierdut-o: iti iubesti si iti respecti colegii, indiferent de genul muzical al acestora. Ai mereu cuvinte frumoase la adresa lor si dai dovada de fair-play. Exista invidii in showbiz?
- Cu siguranta, exista. Doar ca eu incerc sa ma tin departe de ele. Chiar daca sunt voci care ma comenteaza, eu le raspund cu zambetul pe buze, spunandu-le ca exista loc pentru fiecare daca ne vedem de treaba noastra. N-am cum sa nu-i respect pe cei care mi-au fost candva idoli, iar acum imi sunt prieteni. Consider ca, pentru a evolua, ca oameni, avem nevoie de trecut, de acel trecut pe care trebuie sa-l glorificam, cu bunele si relele aferente. La emisiunea mea de pe Favorit TV, in fiecare duminica seara, de la ora 20.00, am creat un spatiu in care artistii se pot exprima in voie, asa cum nu mai au ocazia sa o faca in alte parti. Si-atunci cand in fata ta sunt oameni care au daruit o viata intreaga cantecului si scenei, va-ntreb, cum ai putea sa nu vorbesti frumos despre ei? Si apoi, fiecare dintre noi munceste. Eu apreciez fiecare coleg care pune suflet in ceea ce face, iesind un produs de calitate. Iar asta nu e un atu pentru mine. Este starea corecta pe care ar trebui, la un moment dat, sa o avem toti. 


“Tinerii nu pot fi apropiati de muzica usoara daca nu sunt romantici si sensibili”

- Le scrii fanilor tai zilnic cate o istorioara. Ai patruns destul de tarziu oficial in mediul virtual si, in mai putin de un an, pagina ta: FUEGO MUSIC Official, a adunat peste 120.000 de aprecieri, iar numarul este pe zi ce trece mai mare. De unde inspiratie?
- Din tot ce e in jurul nostru. Am creeat deja un obicei. In fiecare zi povestesc cu ei cate-n luna si in stele. Despre mine, despre altii, despre Romania, despre suflet. Unii au zis ca scriu prea mult, altii c-ar fi, pe alocuri, patetic. Le spun acum ca nu ne impune nimeni ce si cum sa facem. Iar povestile mele sunt invataturi. Nu ma cred un intelept si nu pun pe nimeni sa-mi urmeze exemplul. Asta ma relaxeaza si asta vor fanii de la mine. Nici macar un lider de opinie nu ma consider. Le si spun asta zilnic. Dar, in felul asta, pot impartasi cu ei o parte din ce insemn eu. Pot spune doar cateva vorbe, dar am vrut sa nasc o mare familie, in care avem mult mai multe de spus si de aratat decat ceva de promovat.


- Au fost voci care te-au considerat depasit, spunand ca genul tau muzical nu este la moda si nici principiile pe care tu le promovezi. Ce ai sa le spui?
- Sunt, daca vor ei, un invechit. Cred in lucrul bine facut, iar daca asta inseamna ca nu-s la moda, eu merg mai departe. Sa zica lumea ce o vrea, eu imi vad de treaba mea atata timp cat stiu ca oamenii se bucura cand ma asculta. Nu cred in povestea cu genul la moda. Maturii nu asculta sound-ul actual, asa cum nici tinerii nu pot fi apropiati de muzica usoara daca nu sunt romantici si sensibili. Ce nu stiu cei care afirma ca as fi depasit este faptul ca eu am fost si la moda si in topuri, si in cluburi. In ani, mi-am permis luxul de a nu mai face compromisuri doar pentru a fi in atentia unei anumite categorii de public. Oricum, eu cant pentru toata lumea, si nu fac separatism pe genuri, trenduri sau alte povesti. Cred in melodie, cred in text si in mesajul unui cantec indiferent de cine l-ar canta. Plus ca nu putem fi pe placul tuturor, nu-i asa?


“Modernismul ne-a rapit sensibilitatea de candva”

- De ce crezi ca nu se mai asculta muzica usoara romaneasca? Ce cauta acum publicul roman?
- Eu contrazic cu vehementa aceasta supozitie – lumea asculta muzica anilor tineretii, asculta slagarele nemuritoare. Cine zice ca muzica romanesca nu se asculta? Radiourile? Televiziunile? Nu ele indica gusturile publicului roman. Eu merg peste tot in tara si vad cum reactioneaza oamenii la muzica mea. Sunt de accord cu modernismul si-l incurajez. Asta nu inseamna ca trebuie sa ma inscriu si eu in randul lui. Numai ca modernismul ne-a rapit sensibilitatea de candva. Erau, ca si acum, si inainte piese proaste. Asa cum si in prezent exista cantece de luat in seama. Alegerile trebuie facute de public. Suparator este faptul ca nu se ofera diversitate, cu orice risc, pentru a alege. Stiu ca exista o industrie si ma inscriu in ea, atat timp cat ea nu ma respinge din start!
- Esti adeptul planurilor marete, pe termen lung, sau al pasilor mici si siguri, care conduc catre indeplinirea scopului initial?
- De obicei, imi fixez tinte mari si incerc sa le fac incet. Nu las nimic la voia intamplarii si ma consider un perfectionist. Nu stiu daca imi iese, dar, pentru confortul meu psihic, e benefic! Cred in planuri pe termen nelimitat, ma dedic, dar imi place sa le construiesc, caramida cu caramida.


“Am editat un album impreuna cu maestrul Borgros”

- Mai este bunul-simt o calitate in ziua de azi?
- Nu stiu pentru altii, dare u cred in cresterea sanatoasa pe care am primit-o acasa, bazata pe niste principii simple: respect, corectitudine, punctualitate, eleganta. Daca bunul-simt ar trebui sa fie o calitate, eu ma mir. Vad asta ca fiind ceva firesc, din natura noastra. Nu-i onest sa ne murdarim, fara sa ne pese, la orice pas.
Oricat de superstitios ai fi, crezand in reusita ideilor tale abia dupa ce se realizeaza, te provocam sa abdici de la regula si sa ne dai cateva indicii cu privire la ce vei face in viitor.
Am editat un album impreuna cu maestrul Botgros si Orchestra “Lautarii” din Chisinau. Continui mai apoi cu expozitiile de pictura. Lucrez de zor cu maestrul Jolt Kerestely la ceva spectaculos, va asigur. Pregatesc  turneul de Craciun, ce va tine toata luna decembrie. Asa ca fiti pe faza, urmariti-ma pe Facebook si veti fi permanent la curent cu ceea ce fac. 


“Mi-am construit fiecare etapa, cu nopti nedormite, cu stres si dezamagiri”

- Cum ai defini tu, in postura omului implinit, fericirea?
- Fericirea e o antiteza intre ce ai si ce ai vrea sa ai. Fericirea ne-o facem noi, din cele mai banale si nesimnificative moment si lucruri. Spre exemplu, eu ma simt fericit atunci cand ii stiu pe toti cei din jurul meu, oameni apropiati, fara griji majore. Acum vor fi voci care vor spune ca mi-e usor sa vorbesc despre asta, avand si realizari, si drum lin inainte, si independenta financiara capatata in ani de munca. Da, le-am facut pe toate pornind de la zero, dar fara sa transform asta intr-o patima si o povara. Mi-am construit fiecare etapa cu nopti nedormite, cu stres si  dezamagiri. Dar fericirea mea nu a tinut niciodata de asta. Putem fi fericiti atata timp cat ne dorim! Punct!



“Pictura ma implineste, simt ca ma deconecteaza de toata nebunia”

- Spuneai recent ca perioadele libere, in care poti crea, iti sunt prietene. Noi te-am contrazice, dar se pare ca faptele tale nu ne lasa. Povesteste-ne despre pasiunea ta pentru pictura si despre planurile pe care le ai cu aceasta arta.



- Pictura imi arata ca in arta nu exista nicio regula. Pot sa ma joc cu forme, culori, idei. Ma relaxeaza si-mi da posibilitatea de a gasi noi si noi simboluri. Pictez de mic, mi-a placut mereu. In ani, am luat o pauza, dar acum am zis sa ma reapuc si sa ma perfectionez. Ma implineste, simt ca ma deconecteaza de toata nebunia si va incurajez si pe voi sa faceti altceva atunci cand aveti timp. Voi lansa, in cateva saptamani, un site cu toate picturile mele – ART by Fuego, acolo unde le veti putea vedea si achizitiona, iar, ulterior, voi face mai multe expozitii in tara.




Sursa: Revista "Taifasuri"
20 august 2015

Postat de:
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger