Președintele Nicolae Timofti i-a înmânat „Ordinul de Onoare” interpretei de muzică populară, Irina Loghin, Prime.md, 15.05.2014

Președintele Nicolae Timofti i-a înmânat
„Ordinul de Onoare” interpretei de muzică 
populară, Irina Loghin, 
Prime.md, 15.05.2014


Cântăreaţa de muzică populară Irina Loghin a fost decorată astăzi de preşedintele Nicolae Timofti. Interpreta a primit una dintre cele mai înalte distincţii a ţării, "Ordinul de Onoare". Emoţionată, Irina Loghin a spus că iubeşte publicul de la Chişinău, iar în această seară, interpreta a susţinut un concert la Palatul Naţional.

În după amiaza zilei, Irina Loghin a fost invitată la Reşedinţa de Stat. Artista de 75 de ani a primit din mâinile preşedintelui Timofti, "Ordinul de Onoare".
”După 50 de ani de activitate poate aş fi meritat şi în România să mi se ofere, dar sunt foarte bucuroasă că aici în Basarabia, unde mă simt pe pământul tatălui meu să primesc această frumoasă distincţie”, spune ea.

Irina Loghin şi preşedintele Timofti au stat de vorba, iar şeful statului i-a povestit interpretei despre cum cânta în armată.
”Nu pot să cânt pe scenă, dar m-au atras cu de-a sila în armată. Am făcut armata în Germania şi acolo erau numai ruşi. "De ce plâng ghitarele" cântau ruşii, ei mai bine cunoşteau cuvintele ca mine, vă spun sincer”, spune președintele.

Irina Loghin a primit distincţia pentru contribuţia substanţială la promovarea tezaurului folcloric naţional. Decretul prezidenţial privind consemnarea ordinului a fost semnat încă acum doi ani. Interpreta spune că revine de fiecare cu drag la Chişinău, iar în curând Irina Loghin urmează să lanseze şi un CD împreună cu fraţii Advahov.
”Dacă e vorba de lacrimi, plângem împreună, dacă râdem, râdem împreună. Numai în Basarabia am întâlnit asemenea public minunat!, menționează Irina.

Tatăl Irinei Loghin s-a născut în satul Zăicani, județul Orhei, însă mai târziu s-a stabilit peste Prut.

”Tata făcea cor cu noi cu toţi fraţii şi stăteam într-un cătun în Gura Vitioarei şi venea toată lumea la poartă să asculte. Parcă erau la concert, haideţi că ne cântă Loghinioaicele în această seară”, povestește ea.

Acum doi ani, Nicolae Timofti l-a decorat şi pe interpretul român Fuego, care a primit titlul de "Artist al Poporului".


Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat, pe 23 august 2012, un decret privind conferirea titlului onorific de "Artist al Poporului" lui Paul Surugiu (Fuego), interpret de muzică uşoară şi populară din România. 

Potrivit decretului prezidenţial, titlul a fost conferit "în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie la promovarea valorilor culturale naţionale". 

Acordarea acestei înalte distincţii a reprezentat un moment de mare sărbătoare, de împlinire, pentru Paul Surugiu - Fuego, ca răsplată a efortului şi a clipelor unice pe care le trăieşte pe scenă alaturi de publicul său drag. 

Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger