FUEGO - Artistul de ieri şi de azi, un destin ce se scrie frumos de peste 20 ani, Interviu-documentar în emisiunea “Dor”, TV Moldova 1, Chişinău, Rep. Moldova, 17 mai 2014

FUEGO - Artistul de ieri şi de azi, 
un destin ce se scrie frumos de peste 20 ani, 
Interviu-documentar în emisiunea “Dor”, 
TV Moldova 1, Chişinău, Rep. Moldova, 17 mai 2014


Sâmbătă, 17 mai 2014, producătorul Silvia Cărăuş a prezentat în emisiunea ”Dor”, pe TV Moldova 1, un interviu special, acordat de Paul Surugiu - Fuego, în care artistul ne-a vorbit despre începutul carierei sale până în prezent, trecând prin cele mai semnificative momente, aducând în prim plan oamenii şi tipologiile care i-au modelat personalitatea.


Am urmărit o incursiune biografică bine editată, o parte a totalităţii - Fuego, o ţesătură însăilată profesional în jurul unui destin predestinat, cu o personalitate artistică impresionantă, un exponent caracterial erudit, universalist, o poveste de cântec durativă care-şi întinde aripile în călătoria celor 20 de ani, desfăşurată procesual, în etape succesive, marcată existenţial de dorinţele, aspiraţiile, determinarea şi credinţa mamei - Eugenia Surugiu, valorificată şi hrănită, în taina cunoaşterii, prin conştiinţa tatălui - Ion Surugiu, dar şi a acelora care i-au fost mentori.


Am regăsit şi recunoscut artistul începuturilor - de ieri şi i-am urmărit ascensiunea cronologică care l-a transformat în artistul - de azi, dar rămas, în esenţă, acelaşi el, definit existenţial  prin constanţa trăsăturilor native, ca fiind muncitor, bun, onest, modest, recunoscător, galant, elegant, visător,  pasional, romantic.

Un timp, un destin, măsurabil în ani, mulţi şi grei, dar frumoşi, o expediţie experimentală istovitoare, dar magică, a sferei artistice, o identitate care se scrie cu propriul său suflet şi cu miros de pământ românesc, o misiune care se povesteşte cu dureri şi bucurii, împliniri şi vise, obstacole şi reuşite.

Paul Surugiu şi-a clădit în timp un renume, fiind un destin amplu ce-a zămislit, prin talentul primit, prin munca susţinută de determinare şi echilibru, o carieră solidă, durabilă, cu un profil unic, care-i conferă credibilitate, recunoaştere şi devotament din partea publicului.
De asemenea, am putut urmări imagini de colecţie din perioada de început, precum şi fotografii, amintiri, din activitatea celui ce simte nota, transmiţând strălucirea prin vocea sa. Sincer şi retras, echilibrat şi decent, Fuego şi-a continuat parcursul, realizând proiecte ambiţioase atât în România, cât şi în Republica Moldova, acolo unde a clădit o poveste frumoasă, unind prin simţire, cele două spaţii istorice.

În urmă cu douăzeci de ani, Fuego, pe numele său real Paul Surugiu, îşi făcea debutul în muzica românească, abordând un gen pe atunci la moda: latino!


Paul Ciprian Surugiu, s-a născut pe 23 august 1976,  în inima Ardealului istoric, la Turda, în mediul natural şi simplu al unei familii cu principii sănătoase. De aici a plecat. Mersul său spre scena marelui spectacol a fost unul obiectiv, meticulos, perfecţionist.

Cu numele Fuego a fost botezat de o prietenă, profesoară de limba engleză, care a scos din dicţionarul spaniol-român vreo 50 de cuvinte, din care el a ales cu ochii închişi unul - s-a nimerit să fie FUEGO.

Deşi şi-ar fi dorit să urmeze Teologia, Paul Surugiu, a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii Ecologice. A absolvit Liceul Dr. Ion Raţiu Turda; Şcoala Populară de Artă, secţia canto, Cluj-Napoca; Facultatea de Teatru - clasa profesor Adrian Piteşteanu; specializare - music hall, clasa profesor Marius Ţeicu; a urmat cursuri de canto cu George Grigoriu şi Petre Găluşanu, mentorii săi spirituali care l-au desluşit, l-au înţeles, au ştiut să-l lase să crească, fără să-l umbrească.


Această emisiune a adus în prim-plan câteva momente esențiale din cariera lui Fuego, de la debutul său pe scena festivalulului de la Mamaia, în 1993, sub ”aripa” compozitorului George Grigoriu, până la semnarea decretului, de către președintele Nicolae Timofti, prin care i se acorda titlul de "Artist al poporului Republicii Moldova" (chiar de ziua de naștere a interpretului, pe 23 august 2012), cea mai importantă distincţie din cariera sa.


Aprecierea din partea publicului a venit ca o confirmare, ca o împlinire deplină a muncii sale. Când a ales să se dedice, în totalitate acestei profesii nobile, acum 20 de ani, la debutul său, a ştiut că trebuie să evolueze şi să fie într-o permanenţă comunicare cu cei cărora se adresează - publicul. Fiecare artist este unic în felul său, iar comparaţiile sunt oarecum inutile. În cazul lui Fuego, cred că este vorba, în primul rând, de genul muzical abordat. Cântă piese de suflet şi, ce este cel mai important, continuă ce au început marii noştri artişti, în urmă cu 30-40 de ani, în muzica românească. Totodată, a vrut întotdeauna ca publicul său să fie în prim-plan, căci, fără el, nu ar fi avut puterea şi voinţa de a ajunge până în acest prag. “Oamenii care te ascultă, care vin în sala de spectacol au aşteptări mari de la tine şi, tocmai de aceea, nu trebuie să abdici de la valorile tale şi să îi dezamăgeşti. Peste toate, nu mi-am dezamăgit niciodată admiratorii”, mărturiseşte artistul.


Au fost evocați toți cei care i-au marcat cariera, de la George Grigoriu, Grigore Vieru, Jolt Kerestely, Marius Țeicu, Ionel Tudor, Viorel Gavrilă, Petre Gălușanu și multi alţii…

Evoluând, Paul Surugiu nu concepe universul fără portative, conştientizându-şi astfel misiunea, cea de a împlini şi configura personalităţi, de a aduna şi alina sufletul, de a făuri arta muzicii, prin glasu-i duios ce ascunde-n el melisme şi căldură, pasiune, onestitate şi trăire.


"Muzica este cea mai frumoasă formă de magie şi sensul vieţii mele. Dacă ar fi să trăiesc din nou această viaţă, aş face acelaşi lucru, fără să-mi pară rău măcar o clipă. Grigore Vieru îmi spunea: «Am două vieţi: în vene-i una, cealaltă în muzica înaltă./Întâia într-o zi muri-va, în cântec va trăi cealaltă»." (Fuego)

Sursa: TV Moldova 1
17 mai 2014

Publicat de:
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger