PUNCTUL PE… O MINUNE! DIRECT ÎN PATRIMONIUL NAŢIONAL... DE LA GRIGORE VIERU ŞI FUEGO!, Publicaţia “Jurnalul de Călăraşi”, 8 octombrie 2014

PUNCTUL PE… O MINUNE! 
DIRECT ÎN PATRIMONIUL NAŢIONAL... 
DE LA GRIGORE VIERU ŞI FUEGO!, 
Publicaţia “Jurnalul de Călăraşi”, 8 octombrie 2014


Am avut prilejul zilele trecute, atunci când am fost alături de Fuego pentru câteva ceasuri, să descopăr câteva lucruri extrem de interesante în legătură cu acest artist român de mare succes. Dincolo de glasul său inconfundabil şi de cântecele pe care le poartă de fiecare dată cu nobleţea spiritului autentic, am descoperit în Paul Surugiu (numele real a lui Fuego), un adevărat artist, o conştiinţă autentică, un patriot desăvârşit, un om al cetăţii profund implicat în problematica existenţială, chiar îngrijorat de soarta poporului român. Am descoperit acel filon nepreţuit al marilor artişti români pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului şi care, cu toţii, m-au impresionat prin preocupările lor profunde pentru spaţiul spiritual naţional, pentru valorile lor naţionale, pentru ţara lor.


Cu acelaşi prilej, Fuego mi-a dăruit o carte editată de Asociaţia Culturală „Regal D’art”, în colecţia regală de mare poezie, o asociaţie profundă din Botoşaniul lui Eminescu, o carte semnată de Grigore Vieru şi intitulată „Testament pentru Fuego”. Dincolo de versurile excepţionale ale poetului naţional Grigore Vieru (chiar dacă trecea drept locuitor al Basarabiei), acesta a fost şi este un mare poet român. Dincolo de prezentarea grafică de excepţie, de picturile direct pe trunchiul de copac care te impresionează chiar dacă nu le percepi în mod direct, am descoperit altfel de lucruri interesante (pe unele le ştiam de la Adrian Păunescu) în legătură cu acest mare patriot naţional care a fost Grigore Vieru şi care a descoperit în Fuego, pe lângă vocea excepţională potrivită mai mult decât se poate pentru tot ce înseamnă cântecul autentic românesc, un purtător al mesajului său pe calea cântecului, posibilitatea de a ajunge, cu şi mai mare uşurinţă, acolo unde totul înseamnă valoare autentică.


Dar marea surpriză a constituit-o momentul în care, în recitalul pe care l-a susţinut, Fuego a invitat pe toată lumea să asculte melodia care este cea mai solicitată oriunde în ţară sau pretutindeni în lume: „Este cântecul pe care mi-l solicită românii, mai ales din Diaspora, cântecul pe care mi l-a dăruit Grigore Vieru în anul 2007 şi pe care, de atunci, îl cânt de fiecare dată…”

Cântecul pe care îl interpreta Fuego, pe versuri de Grigore Vieru, era nici mai mult nici mai puţin decât… „CASA PĂRINTEASCĂ NU SE VINDE”!


De ce spuneam că am avut o mare surpriză? Pentru că (mea culpa!), auzind această melodie în zeci de interpretări, mai ales în spaţiul ardelenesc, am fost ferm convins că acesta este un cântec provenit din folclorul naţional, un cântec din Ardealul străbun, preocupat pentru continuitate şi pentru menţinerea valorilor autentice ale spiritului naţional.
Văzându-l interpretat şi de Emil Boc, pe când era prim-ministru, am fost şi mai convins că acela era un cântec ardelenesc, în timp ce, participând la mai multe manifestări din acelaşi spaţiu geografic şi spiritual, am ascultat, în diverse interpretări, acest cântec de care am fost convins că face parte din patrimoniul spiritual naţional, din eternitatea folclorului românesc. Şi… ce să vezi? Cântecul acesta a fost interpretat şi scos în lumea românească de Fuego (chiar dacă a fost cântat înainte şi în Basarabia, fiind compus de Mihai Ciobanu), textul fiind oferit de Grigore Vieru.


UN FENOMEN UNIC ÎN SPAŢIUL SPIRITUAL - UN CÂNTEC AVÂND COMPOZITOR ŞI INTERPRET CONTEMPORANI, DAR CARE S-A ÎNSCRIS DIRECT ÎN PATRIMONIUL SPIRITUAL NAŢIONAL! 
Vă reamintesc textul acestui cântec:
„Casa părintească nu se vinde,
Nu se vinde pragul părintesc.
Dintre-atâtea locuri dragi şi sfinte,
Ochii mamei încă ne privesc.”

Dincolo de mesajul profund şi care pătrunde în spiritualitatea naţională (elemente care explică succesul excepţional al cântecului într-o perioadă atât de scurtă) cred că, în acest context, trebuie să vorbim despre îngemănarea a două spirite culturale autentice, profunde, adevărate, româneşti: GRIGORE VIERU şi FUEGO… Vă daţi seama că pentru interpretul român această carte - „Testament pentru Fuego” are o valoare nepreţuită, în timp ce toţi cei care parcurg spiritualitatea naţională, măcar această carte şi ar fi suficient pentru a înţelege lucrurile extraordinare ce caracterizează limba română şi literatura naţională. Spiritul naţional!


„Casa părintească nu se vinde” este, într-adevăr, un cântec autentic românesc, pornit din spiritul profund al poporului român care a avut şansa să nu aibă, de data aceasta, faimosul CREATOR ANONIM, ci chiar un nume, cu prenume de autor de versuri - Grigore Vieru, care a avut şansa, la rândul său, să ofere aceste versuri unui interpret care, prin vocea lui puternică şi impresionantă, să transmită mesajul până în inima ultimului român aflat la zeci de mii de kilometri distanţă de ţara lui… DIRECT DIN PATRIMONIUL NAŢIONAL! Un fenomen unic despre care nu trebuie să ne oprim a vorbi niciodată pentru că GRIGORE VIERU ŞI FUEGO FAC PARTE DIN PATRIMONIUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI!


Autor: Prof.dr. SORIN DANCIU
Sursa: Publicaţia „Jurnalul de Călăraşi”
08 octombrie 2014

Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger