LA MULTI ANI de Sfanta Maria!

LA MULTI ANI de Sfanta Maria!  



Pe 15 august creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de peste an.

De-a lungul vremii, România a dat naştere unor femei exemplare, cu numele de Maria, care fac cinste ţării prin vocea, talentul, eleganţa şi dăruirea lor.





Maria Tănase (1913-1963) - una dintre cele mai cunoscute şi apreciate interprete de muzică populară românească, un simbol al muzicii de petrecere. "Prezenta Mariei Tanase pe scenă era magnifică."

Maria Lătăreţu (1911-1972) - numită "Pasărea măiastră a Gorjului", "Crăiasa cântecului românesc" sau "Regina cântecului romanesc", a avut un repertoriu bogat, compus în mare parte de ea. "Când începea Maria Lătăreţu să cânte, toată lumea plângea." 

Regina Maria (1875 - 1938) - născută cu numele Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg și Gotha, prințesă a Marii Britanii și a Irlandei, consoarta Regelui Ferdinand și Regină a României. Majestatea sa a fost o influență puternică în decizia Regelui Ferdinand de a intra în război de partea Antantei, în 1916. Regina Maria a iubit arta, poezia și filosofia. Ea a continuat tradiția Reginei Elisabeta de susținere a acestor domenii, ajutând cu burse de studiu și bani o seamă de personalități din lumea literară și artistică. 

Maria Filotti (1883- 1956) - una dintre cele mai mari actriţe de teatru din România. Jocul său actoricesc a îmbinat forţa temperamentală cu aprofundarea psihologica a rolului. 

Maria Uca Marinescu (născuta în oraşul Gheorgheni, judetul Harghita) - explorator român, prima româncă ajunsă la Polul Nord şi prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într-un singur an calendaristic (2001), cei doi poli ai Pamântului. 

Maria Cuţarida Crătunescu - prima femeie medic din Romania. 

Maria Rosetti - prima femeie ziarist din România. 

Este foarte greu să vorbeşti simplu despre aceste legendare personalități ale României plecate într-o stea, a căror amintire este încă păstrată la loc de cinste, în inimile celor care le-au apreciat. 

“Nestinsă să le fie amintirea, să nu-i plîngem, aşa cum și-au dorit, să ne bucurăm că făpturilor, asemenea lor, le este dat să trăiască veşnic…” (Eugen Barbu) 

Maria Ciobanu (n. 3 septembrie 1937, Roșiile, județul Vâlcea) - "Privighetoarea cântecului popular românesc", care impresionează prin vocea ei. S-a născut într-o familie de iubitori ai cântecului popular. Tatăl său, Ion Ciobanu, era un instrumentist popular, iar mama sa, Nicoliţa, a avut o extraordinară voce. În acest climat s-a dezvoltat talentul muzical nativ al Mariei Ciobanu.

Maria Butaciu (născuta la 19 februarie, 1940, în comuna Salva) - a urmat Liceul de muzică la Cluj, unde începe cariera sa muzicală cu Orchestra Populară a Filarmonicii din Cluj. La 1 Aprilie 1961, prin concurs, vine la Ansamblul Ciocârlia al Ministerului de Interne, București. Este o interpretă a cântecelor îndeosebi din zona Bistrița-Năsăud. Aduce cu drag în repertoriul său cântece originale din țara lui Coșbuc si Rebreanu. 

Maria Dragomiroiu (n. 11 iulie 1955, Marcea, Vâlcea) - interpretă cu o voce deosebită, cu un amplu registru vocal, fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică. Maria Dragomiroiu a fost comparată cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc. 

Mărioara Murărescu (n. 1 octombrie 1947, Câmpulung Muscel) - realizatoare consacrată de programe folclorice, fiind cunoscută în special ca realizatoare a emisiunii TV Tezaur folcloric. A urmat Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, studiile ei fiind marcate de profesorii Emilia Comisel şi Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat paşii spre muzica populară. 

Maria Loga (născută la data de 14 octombrie 1960 în localitatea Târgu Jiu) - se poate mândri cu o experienţă de peste 33 de ani de carieră artistică. Mii de femei s-au regăsit în piesa «Omule fără de minte». Are în repertoriu peste 150 de cântece, adunate în decursul anilor în 15 albume înregistrate la diferite case de discuri din ţară. Solista şi-a cules singură cântecele de la lăutari sau de la bătrânii satului, unde a găsit şi frumoasele sale costume populare. Ea a prelucrat aceste cântece oferindu-ne adevărate bijuterii muzicale. 

Când vorbim despre aceste destine alese suntem cuprinşi de mândria de a fi român, inspiraţi de numele acelora care aduc onoare și prestigiu acestui neam.

La mulţi ani de Sfânta Maria, cu adâncă plecăciune!


Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger