Un monument funerar al lui Grigore Vieru a fost inaugurat la mormântul poetului, „Moldpres”, Chişinău, 31 august 2013,

Un monument funerar al lui Grigore Vieru a fost inaugurat la mormântul poetului


Un monument funerar al lui Grigore Vieru a fost inaugurat astăzi la mormântul poetului din Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală. Evenimentul a avut loc în contextul marcării sărbătorii Naţionale „Limba noastră”, transmite „Moldpres”.


Monumentul a fost dezvelit de membrii familiei marelui poet. După inaugurare, la monument au fost depuse flori de către un grup de copii, de Premierul Iurie Leancă, de şeful statului, Nicole Timofti. La eveniment au mai fost prezenţi oameni de cultură, demnitari şi admiratori ai creaţiei poetului.


Călin Vieru, fiul regretatului poet, a declarat că soarta acestui monument, de fapt, ca şi viaţa poetului, a fost foarte chinuită. “De un an şi jumătate monumentul este gata, prăfuindu-se prin depozite. Compoziţia arhitectural-monumentală iniţial a fost cu totul alta. Din cauza lipsei de spaţiu, probabil, am fost nevoiţi să o modificăm”, a spus Călin Vieru.


Premierul Iurie Leancă a apreciat faptul că monumental lui Grigore Vieru a fost inaugurat de Ziua Limbii Noastre. “Nimeni nu se asociază mai mult cu Limba română decât cel care a luptat pentru adevăr - Grigore Vieru”, a precizat Prim-ministrul.


Monumentul este din bronz, are trei metri şi cântăreşte aproximativ o tonă. Acesta a fost executat de sculptorul Constantin Constantinov. Pentru edificarea monumentului au fost cheltuite peste 1,5 milioane de lei, notează „Moldpres”.


Sursa: moldpres.md
31 august 2013

Fan Club Fuego Romania
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger