Paul Surugiu - FUEGO: La mulţi ani, Nicolae Botgros!, 25 ianuarie 2014

Paul Surugiu - FUEGO: La mulţi ani, Nicolae Botgros!


Paul Surugiu - Fuego: „Nicolae Botgros, un dirijor şi violonist de excepţie, cu o sensibilitate remarcabilă, virtuozitate şi tehnică excepţională de interpretare.”


"Rau ne dor, ochii ne dor, de durerea frunzelor, maestre Nicolae Botgros!"



Nicolae Botgros: „În colaborarea mea cu Fuego, am avut o adevărată revelaţie, descoperind în persoana sa nu numai un interpret cu o voce caldă, catifelată, inconfundabilă, dar şi un artist dramatic, care a dat un suflu aparte operei Marelui Vieru.”


La spectacolul "La ceas aniversar", care a avut loc în încheierea Festivalului Internațional de muzică “Mărțișor -2013", maestrul Nicolae Botgros și Orchestra "Lăutarii", au adunat duminică, 10 martie 2013, peste 70 de instrumentiști pe scena Palatului Național "Nicolae Sulac" din Chişinău.

Iuliana Tudor, realizatoarea emisiunii “O dată-n viață” de la TVR1, a declarat: “Dacă ar fi să alegem un ambasador al folclorului românesc din stânga și din dreapta Prutului, atunci cu siguranță s-ar numi Nicolae Botgros. Și dacă ar fi ca românii să se simtă cu adevărat frați, țara lor ar fi cu siguranță muzica lui Nicolae Botgros. Plecăm de la acest spectacol mai români decât am venit. Atunci când peste o săptămână voi spune la TVR1 “Bună seara, România!”, mă voi gândi aici.” 


Fuego a ţinut să facă o surpriză, atât maestrului Nicolae Botgros, violonist și dirijor al Orchestrei “Lăutarii”, ajuns la cea de-a 60-a aniversare, cât şi publicului prezent la Palatul Naţional. În semn de respect şi recunoştinţă, artistul i-a dedicat maestrului câteva versuri, special pregătite pentru acest eveniment.


Paul Surugiu - Fuego: “Vă mulţumesc din suflet că, în această seară, sunteţi atât de mulţi prezenţi la Palatul Naţional “Nicolae Sulac”, pentru a-l sărbători pe maestrul Nicolae Botgros. Vin tocmai de la Satu Mare şi am vrut să ajung foarte repede pentru ca să-i pot spune maestrului “La mulţi ani!”. Pentru acest special moment, am scris câteva rânduri, pe care vreau să i le dedic maestrului.”


În încheiere, Fuego a interpretat celebra melodie "Casa părintească nu se vinde" pe versurile poetului basarabean român Grigore Vieru şi muzica compusă de Mihai Ciobanu. 


Nume notorii ale artei instrumentale, care şi-au început cariera cu ”Lăutarii”, s-au arătat încântaţi să se reunească iar sub bagheta maestrului Botgros. Anatol Vițu, artist emerit, a specificat: „E prima dată când ne strângem atâţia muzicieni din atâtea formaţii pentru a face un lucru frumos, la frumoasa sărbătoare a lui Nicolae Botgros, care ştim ce poate face".

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A absolvit Școala de iluminare culturală din orașul Soroca. Din 1978, conduce Orchestra Populară "Lăutarii", care a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, precum și în SUA, Australia, Noua Zeelanda.


În anul 2002 a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc.

Nicolae Botgros: "Sunt multe lucruri ciudate pe lumea aceasta, niciodată nu ai de unde să ştii care este secunda omului, când se termină viaţa, când e mai bine sau mai rău. Sunt nişte lucruri miraculoase pe care doar Dumnezeu le dirijează".


Share this article :

+ comentarii + 1 comentarii

Anonim
26 ianuarie 2014 la 16:45

ANCA Barlad .la multi ani.

Trimiteți un comentariu
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger