Monumentul poetului Grigore Vieru a fost inaugurat, “Literatura si arta”, 05 septembrie 2013

Monumentul poetului Grigore Vieru a fost inaugurat


Nu putea fi ales un moment mai potrivit pentru inaugurarea monumentului poetului Grigore Vieru, îndrăgit atât de către micii cititori, cât şi de către adolescenţi şi oameni cu pleata ninsă, decât doar de Ziua Limbii Române, sărbătoare la al cărei drept la existenţă a contribuit considerabil, prin discursuri înflăcărate, prin luare de atitudine în plin regim comunist, dar şi elogiind-o în vers şi dedicându-i ode şi imnuri. Numele lui Grigore Vieru se identifică cu sărbătoarea Limba Noastră cea Română, la care dacă n-ar răsuna versurile sale dedicate limbii, scrisului, neamului, interpretate de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, în mod sigur ar pierde din farmec, din strălucire. Prin cântecele pe care le-a dedicat Limbii, Scrisului, Neamului Grigore Vieru şi-a durat un monument care răsare în fiecare casă unde acestea răsună, în fiecare suflet îndrăgostit de creaţia sa.

De acum înainte, oricine va intra, din Strada Armenească, în Cimitirul Ortodox Central, va fi întâmpinat de către autorul inegalabilelor versuri dedicate Mamei, Limbii, Neamului, îmbrăcat în haină de bronz prin strădania familiei, care i-a ridicat, în semn de omagiu şi dragoste, un somptuos monument.
Cu ocazia Zilei Limbii Române, dar şi cu ocazia dezvelirii monumentului, la locul de veşnică odihnă al poetului, în dimineaţa zilei de 31 august curent, s-au adunat admiratorii versului vierean, cugetărilor sale profunde, izvorâte dintr-o înţelepciune acumulată de-a lungul vieţii, vastei publicistici, în care pleda pentru adevăr, apărând interesele poporului etc., pentru a-i aduce un omagiu, dar şi pentru a fi martori la eveniment.

Cuvinte calde la adresa poetului au rostit preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, poetul Nicolae Dabija şi ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu. Excelenţa Sa Marius Lazurca a dat citire mesajul Înalt Preasfinţitului Patriarh al României Daniel, expediat cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră cea Română”. De asemenea, soţia poetului, doamna Raisa Vieru, a ţinut să vorbească despre calea pe care a parcurs-o monumentul până a ajuns să-şi ocupe locul acolo care-i este predestinat. Iar soborul de preoţi de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, după ce a oficiat un tedeum pentru toţi oamenii de cultură, care acum sălăşluiesc în ceruri, a sfinţit monumentul. Tot aici au răsunat cântece pe versurile poetului, au fost recitate versuri nemuritoare prin vraja pe care o au asupra celor care gustă, care se înfruptă, care se adapă din inestimabila-i operă.

Florile care au acoperit în întregime locul de veşnică odihnă al poetului exprimă dragostea pe care continuă să i-o poarte poporul, semn că nu este uitat, că Grigore Vieru continuă să trăiască în gândurile noastre, în inimile noastre, în conştiinţa noastră.

Articol semnat de Raisa CIOBANU

SĂ NU ŞTERGEM MEMORIA!...

Plecarea subită a poetului Grigore Vieru la cele veşnice a lăsat în inima noastră, a familiei, o durere adâncă, fără urmă de alinare. Acest sentiment de durere l-au simţit şi cei care îl iubesc şi îi apreciază opera – toţi cei ce gândesc şi îşi petrec clipa în spirit românesc, pentru că şi poetul i-a iubit cu toată fiinţa sa, iar în poeziile sale sunt reflectate toate durerile conaţionalilor săi.

Poetul era un liric, însă în vremurile acelea vitrege a scris şi poezii sociale, apărând astfel lucrurile sfinte ale neamului nostru: limba română, independenţa, alfabetul latin, tricolorul… Prin asemenea poezii a devenit în timpul acela un tribun pe baricade.

Nu se uită nici Marea Adunare Naţională la care se cântau „Pentru ea” (limba română), „Răsai” (alfabetul), „Trei culori” interpretate superb de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Poetul a lăsat un adevărat tezaur pentru copii: „Albinuţa”, Abecedarul pentru cl. I şi multe poezii pentru cei mici.
În palmaresul său literar se înscriu şi versurile închinate mamei, versuri lirice, aforisme, publicistica ş.a.

Familia, cu pietate, în semn de iubire şi respect i-a ridicat un monument la locul său de veci de la Cimitirul Central de pe Strada Armenească din Chişinău. Autorul acestei opere este sculptorul C. Constantinov, fiul cunoscutului actor Constantin Constantinov. Schiţa monumentului ne-a plăcut, am încheiat un contract ca sculptorul să execute lucrarea în bronz în termenul fixat, însă când urma să-l instalăm, au apărut piedici neaşteptate. 

Imediat după înmormântarea poetului, mi s-a spus că tot ce ţine de îngrijirea, de aranjarea mormântului este „treaba familiei”, şi atunci noi am crezut că suntem liberi în ceea ce ne dorim să facem. Dovadă erau şi mormintele din cimitir care arătau fiecare în felul său… Fiece mormânt este aranjat aşa cum şi-au dorit cei care deţin locurile de veci.

Însă în ceea ce ne priveşte pe noi, am înţeles că nu mai era „treaba noastră”, cum n-i s-a spus la început. Spre regret odiseea monumentului a ţinut aproape doi ani. Într-un final monumentul a fost instalat la mormânt, însă nu după schiţa sculptorului.
Prin acest monument familia şi-a propus să-şi exprime cu pietate iubirea şi respectul faţă de poetul scump şi drag.

Suntem întrebaţi cât costă monumentul. Costă mult: lucrările în interiorul cavoului au fost plătite de Primăria municipiului Chişinău.

Granitul reprezintă o altă sumă, aşezarea granitului pe mormânt – altă plată. Şi fiindcă am vorbit de plată, suma cheltuită va ajunge aproape la două milioane de lei.


Vreau să dau şi numele celor care au contribuit financiar la adunarea sumei respective şi ţin să le mulţumesc din suflet pentru acest gest generos:  

Din România:

Paul Fuego – o mie de euro;
Paul Fuego şi Irina Loghin au colectat de la trei concerte două mii euro;
O româncă din Italia, poeta Geta Tofan de la o biserică din Torino, a donat o mie de euro;

Din SUA – New York: domnii Mărăndici, Caty ş.a.  au donat o mie de dolari.

Din Republica Moldova:
Aparatul preşedintelui raionului Cimişlia;
Banca de Economii din or. Glodeni;
Consiliul Raional Hânceşti;
Consiliul Raional Râşcani;
Consiliul Raional Ialoveni;
Firma Angro-impex;
Primăria or. Soroca;
Orange Moldova.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N . Testemiţeanu” din Chişinău, Dl Ion Buga.



În total s-au adunat 57. 837 de lei.

Exprimăm recunoştinţa noastră tuturor!

Raisa VIERU

Articol semnat de „Literatura şi arta”, săptămânal al scriitorilor din Republica Moldova, nr.36 (3549), 05 septembrie 2013 


Fan Club Fuego Romania

Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger