FUEGO a îmbrăţişat Basarabia!, "Literatură şi artă", 05 septembrie 2013

FUEGO a îmbrăţişat Basarabia!


Fuego realizează, treptat, cu fiecare apariţie, o încununare a muzicii, a celei mai frumoase forme de artă. Artistul a celebrat în această lună 20 de ani de cântec, de existenţă activă pe scena muzicală, iar acum, în ceas aniversar, nu putem decât să îi dorim să dubleze această vârstă şi această cifră din cariera sa.

În contextul regionalizării şi al unirii României cu Basarabia, al tuturor proiectelor Pro Basarabia, putem afirma fără menajamente că există un artist care a înfăptuit unirea, fără nici o implicare politică. Prin artă, prin devotament şi suflet de roman adevărat, punând astfel pecetea României în R. Moldova definitiv prin muzica sa.

Artiştii trăiesc şi ard prin creaţia lor, prin emoţiile pe care publicul le transmite şi prin finalitatea pe care actul în sine o produce. Astfel că atât percepţia şi interpretarea publicului, prezenţa sa în sălile de spectacol, cât şi premiile şi distincţiile dobândite reprezintă confirmarea că munca şi determinarea conturează imaginea veridica, completează şi desăvârşesc un sistem de valori echilibrat.

De asemenea, spaţiul în care artistul alege să îşi desfăşoare activitatea ajunge să îl asimileze pe deplin şi să se identifice cu acesta, descoperind în el un reprezentant, un ambasador al principiilor autentice.

Un exemplu valid în acest sens, cel al înrădăcinării în propriile norme spirituale, este Fuego, care a reuşit, în cei peste 10 ani de activitate pe scenă basarabeană, celebraţi anul trecut, în cadrul unui spectacol – eveniment desfăşurat pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, să fie perceput ca un artist autohton şi tratat ca atare, reuşind să realizeze două spectacole pe an, cu casa închisă.

Fuego a reuşit să stabilească o legătură tainică cu Basarabia, atât prin colaborarea avută cu Grigore Vieru, care a scris pentru el  în ultimii ani ai existenţei sale, cât şi prin puterea pe care muzica a exercitat-o în promovarea spiritului naţional, a valorilor autentice.

„Iubesc Basarabia cu oamenii ei buni şi curaţi la suflet, publicul de la Chişinău fiind publicul pe care şi l-ar dori orice artist, cald, receptiv, sensibil, sincer. Au un cult pentru artişti şi pentru spectacol.

 Este copleşitor şi în acelaşi timp onorant să fii în mijlocul unei săli în care publicul te aplaudă minute în şir, îţi cunoaşte repertoriul, vibrează împreună cu tine şi lăcrimează la fiecare vers“. (Paul Surugiu – Fuego)

În cei 10 ani de activitate desfăşurată în Republica Moldova, Fuego nu a devenit doar unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi artişti, dovadă stând aplauzele şi braţele de flori primite la spectacole, ci şi un ambasador al cântecului românesc, al codrilor şi versurilor basarabene, iar mărturie pentru ăsta stau distincţiile ce i-au fost conferite pe parcursul timpului.

Aşadar, „Literatura şi arta” vă prezintă în exclusivitate câteva dintre cele mai semnificative distincţii, care certifică, fără drept de apel, că Fuego este un artist iubit şi solicitat în Basarabia.
Cea mai importantă dintre acestea o reprezintă cea de “Artist al Poporului”, titlu onorific conferit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-o ceremonie publică ce a avut loc pe 12 octombrie 2012.

Acest titlu atestă faptul că Fuego a construit o carieră durabilă în Basarabia şi că atât publicul cât şi autorităţile îl tratează ca fiind un român adevărat, un sol al artei interpretative, un artist ce a reuşit să unească, prin simţire, cele două lacrimi gemene româneşti.

Dacă am încerca să conturăm în câteva fraze toată activitatea lui Paul Surugiu din Basarabia, nu am reuşi să o cuprindem pe toată. De la spectacole şi turnee naţionale, la albume vândute şi discuri de aur. De asemenea, nici o contorizare clară a premiilor nu putem realiza, în schimb, în linii mari, încercam să vă prezentăm câteva dintre cele mai importante puncte ale colecţiei.

În 2009 primea trofeul „Patefonul de Aur – Cel mai vândut artist român în Basarabia”, oferit de casa de discuri CAN RECORDS Chişinău, pentru vânzările record ale albumului „Clar de lună”. În 2010, artistul primea distincţia „Crucea pentru merit”, CLASA I, oferită de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, pentru contribuţia la formarea şi educarea simţului de patriotism.

Pentru că şi-a adus aportul la ridicarea flamurii românismului în Basarabia şi a avut o contribuţie deosebită la promovarea idealurilor românilor, a primit în 2010 Diploma „Petru Cărare”, oferită de Centrul de Spiritualitate al Basarabiei, Casa „Alexei Mateevici” şi Casa Limbii Române din Zaim.

Totodată, în 2010, Brigada „Fulger” a Ministerului de Interne din Basarabia i-a oferit medalia „15 ani ai Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, în semn de recunoştinţă pentru artă muzicală şi pentru că este cel mai îndrăgit artist român în Republica Moldova, iar în 2011 a primit Trofeul „Omul Anului 2011”.

Un alt moment semnificativ care îl uneş-te pe Fuego de Basarabia este cel al întâlnirii maiestuoase cu poetul Grigore Vieru, alături de care a construit o adevărată comoară. Colaborarea sa cu poetul ales al neamului românesc, cel pe care Creatorul nu l-a înzestrat cu talent, ci cu o urmă de dumnezeire, a fost probabil momentul în care Fuego şi-a găsit cu adevărat identitatea artistică, şi a conştientizat că el şi opera lui nu îi mai aparţin. E a tuturor, iar pentru aceştia trebuie să aducă jertfă pe altarul dragostei.

Parte din această comoară a fost surprinsă în albumul de artă „Testament pentru Fuego”, editat de Asociaţia Culturală „REGAL D’ART”, Botoşani, 2012, volum lansat pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, cu ocazia concertului extraordinar „Destin – 10 ani de cântec pe scena basarabeană”.

Volumul este editat într-o colecţie exclusivistă, pentru bibliofili, şi cuprinde poemele lui Grigore Vieru din ultimele clipe de jertfă pentru creaţie, dedicate cu nobleţe şi sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat şi apoi împărtăşit, cel mai elocvent, atingerea de geniu.

 Şi pentru că relaţia lor de filiaţie a fost atât de strânsă, Fuego a primit, în 2012, şi „Premiul pentru interpretare”, oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a IV-a, pentru cea mai sensibilă interpretare a versurilor maestrului Grigore Vieru.

„Îmbrăţişându-l pe Vieru, Fuego a îmbrăţişat Basarabia, cea care, după plecarea Poetului la stele, l-a înfiat, la rându-i, cu tot cu cântecele sale, în care ea îşi regăseşte tot mai mult sufletul, în toată argheţea şi plinătatea, aşa cum i l-a dăruit Dumnezeu.

Cântecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasă pe chipul ei o dâră luminoasă ca o lacrimă de copil.” (Acad. Nicolae Dabija)

Nici publicaţiile şi televiziunea nu au trecut cu vederea activitatea sa prolifică. Astfel, Paul este un răsfăţat al posturilor TV din Basarabia, care îl au ca invitat de fiecare dată când acesta ajunge în ţara lor.

Iar audienţele emisiunilor vin ca o certificare a dragostei pe care publicul o nutreşte. În 2011, Paul primea din partea postului de Radio  Noroc certificatul onorific „Potcoava cu noroc”, pentru măiestrie profesională, notorietate şi audienţă constantă, iar anul acesta, în ianuarie, Busuioc TV îi oferea, în cadrul unei gale somptuoase, Trofeul Festivalului „Firicel de Busuioc 2013” pentru calitatea de a fi, de mai bine de 10 ani, „Cel mai solicitat interpret din Republica Moldova”.

Aceasta este doar o mică parte a întregului care atestă faptul că Paul Surugiu este, indiferent de ce spun anumite părţi, un artist desăvârşit, iubit şi apreciat la justa sa valoare în Basarabia, care l-a adoptat şi care se identifică cu muzică şi forma pe care arta creată de el o consacră.

„Cu sufletul deschis şi inimă de român ardelean, dar din tată, cu rădăcini moldave, am făcut legământ, pe viaţă, că voi milita cu arma cuvântului şi muzicii, cu toată fiinţa mea, pentru aducerea şi menţinerea frumosului prin artă, pe marea scenă a lumii!

Confraţii basarabeni m-au congratulat cu sintagma ambasador! Este o misiune pe care mi-am asumat-o, de cum am trecut pentru prima dată, în urmă cu un deceniu, Prutul! În aceşti 10 ani, am încercat, indiferent în ce colţ de lume m-am aflat, să fac cunoscută spectatorilor mei puternica legătură de conştiinţă, limbă şi sânge dintre românii neamului meu.” (Paul Surugiu – Fuego, discursul rostit la conferirea titlului de Artist al Poporului).


Articol semnat de „Literatura şi arta”, săptămânal al scriitorilor din Republica Moldova, nr.36 (3549), 05 septembrie 2013 



Fan Club Fuego Romania
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger