Grigore Vieru l-a iubit pe Fuego cu dragoste de părinte, Revista “Literatură şi artă”, nr.38, din 18 septembrie 2014

Grigore Vieru l-a iubit pe Fuego cu dragoste de părinte, 
Revista “Literatură şi artă”, nr.38, 
din 18 septembrie 2014

 

Legătura dintre Fuego și Grigore Vieru este deja înscrisă la arhive. Celebrul cântăreț și-a găsit o zonă care i-a picat mănușă, iar poetul a văzut în el glasul poeziei sale. Astfel, s-au născut cântecele memorabile care duc și astăzi mai departe, prin Fuego, memoria marelui maestru.


În schimb, puțină lume știe că Grigore Vieru îl considera pe Fuego cel de-al treilea fiu al său, iubindu-l cu dragoste părintească. Asta transpare din sensibilitatea versurilor pe care le-a scris pentru Paul Surugiu, care sunt adunate în volumul “Testament pentru Fuego”, apărut în 2012 și premiat anul trecut cu trofeul “ARTA CĂRȚII” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău.


Recent, în ultimul număr al publicațíei de cultură de la Chișinău “LITERATURA ȘI ARTA”, a apărut un articol ce stă drept mărturie pentru legătura dintre Fuego și Grigore Vieru. Soția poetului afirmă că Vieru a văzut în Fuego un fiu, un interpret cu calități deosebite, un cântăreț remarcabil.


Iar dacă la asta adăugăm faptul ca Fuego este cel ce poartă imaginea și poezia lui Vieru în timp, în continuare, putem afirma că Grigore Vieru va rămâne veșnic printre noi. Nu doar prin poezia scrisă. Ci prin cântec, prin vocea lui Fuego!


MAI JOS PUTEȚI CITI ARTICOLUL INTEGRAL DIN REVISTA “LITERATURA ȘI ARTA“ , SEMNAT DE RAISA CIOBANU:

„După un concert de la Palatul Naţional din Chişinău, susţinut de către ilustrul interpret român Fuego, la fel de popular, de agreat şi de apreciat ca şi în Ţară, ştiind că în sală este distinsa doamnă Raisa Vieru, cea care i-a fost sprijin şi prieten credincios, mereu alături, la bine şi la greu, de-a lungul vieţii, poetului nostru Grigore Vieru, m-am apropiat de Domnia Sa ca s-o salut.

– Ce măr frumos, pe potriva cântecului, am exclamat, admirând fructul cu semnificaţie biblică, pe care i l-a dăruit Fuego,  în timp ce interpreta superbul cântec care considerăm că-l consacră, „Ţi-am adus un măr”, pe versurile gingaşului şi tandrului poet Grigore Vieru.
Acum nu ştiu, ori că privirea mea a întârziat cumva, grăitor de mult, asupra mărului care iradia razele şi lumina soarelui adunate în el timp de o vară şi care acum se odihnea în palma doamnei Vieru sau căuta ceva iscoditor în ochii distinsei doamne, voind să descopăr acolo răspuns la o întrebare, ori poate că din altă cauză, dar doamna Vieru, ca răspuns la încântarea mea, a rostit:


– Grigore l-a iubit pe interpret cu dragoste de părinte… L-a iubit pentru că a reuşit să apropie Chişinăul de Bucureşti, pentru că în Basarabia Fuego se simte ca acasă, este acasa pe care o iubeşte.
A trecut de atunci ceva timp, iar destăinuirea doamnei Raisa părea că a rămas acolo, unde mi-o dezvăluise.
Dar, când în numărul trecut („L.A.”, nr. 37) am citit felicitarea domnului George Stancu, omul care cunoaşte cât de preţuit şi admirat este cel  al cărui cântec nu se teme de ape despărţitoare, de hotare şi vămi, ajungând la inimile care vibrează la auzul cântecului românesc, trezind  fiori melomanilor, oriunde s-ar afla aceştia, acele cuvinte mi-au revenit în memorie.

– Bravo lui Fuego! Cântând această bijuterie l-a readus pe poet printre noi, am observat fascinată de felul cum a reuşit să facă spectacol din piesa cântată. Dar şi de felul cum a reuşit să se apropie de spiritul basarabean.

– Poetul i-a iubit pe oamenii buni, pe oamenii harnici, oneşti şi buni patrioţi, a mai adăugat Domnia Sa astfel, încât aveai senzaţia că deapănă un gând frumos, un gând sublim.
Acum, când tardiv, dar sincer, îl felicităm şi noi pe omul care ne ajută să ne descreţim frunţile, să facem un popas în preajma spiritului românesc,  dorindu-i cântece nemuritoare, ne gândim că doamna Raisa Vieru, atunci când a enumerat calităţile pentru care l-a iubit Grigore Vieru, i-a făcut o succintă, dar amplă caracteristică lui Fuego, sub care subscrie oricine îl cunoaşte.

Şi mai adăugăm că interpretul Fuego merită felicitat şi pentru faptul că este înzestrat cu frumoasele şi nobilele calităţi care l-au determinat pe poetul Grigore Vieru să-l iubească cu dragoste de părinte.”

Sursa: Revista "Literatură și artă"
Nr.38 (3603) din 18 septembrie 2014

Postat de:
Fan Club Fuego Romania 
21 septembrie 2014
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger