FUEGO - La mulţi ani, NICOLAE DABIJA, "poetul care trudeşte în vers"!, 15 iulie 2014

FUEGO - "Nicolae Dabija este poetul care trudeşte 
în vers, care aşează acolo, aşa, tactic, 
minunile neamului său, inspiraţia unei trăiri 
precum şi un fragment din genialitatea umană…”
La mulţi ani, Nicolae Dabija!, 15 iulie 2014


Academicianul Nicolae Dabija, scriitor şi istoric literar, împlineşte astăzi 66 de ani.
La mulţi ani, Maestre NICOLAE DABIJA!

“Ca să fii creator de miracole, 
trebuie să crezi în miracole.” 
(Nicolae Dabija)


“Un filozof antic clasifica profesiunile, în funcţie de importanţa lor socială, în felul următor: pe locul întâi situa preotul, pe locul doi-oşteanul, pe locul trei-învăţătorul, pe locul patru filozoful. Şi abia pe ultimul loc-poetul. Dar, zicea filozoful, sunt vremuri când lipseşte şi preotul, şi oşteanul, şi învăţătorul, şi filozoful. Şi atunci poetul trebuie să-i suplinească pe toţi.

Un astfel de poet este Nicolae Dabija, poate cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia. Unul dintre cei mai de seamă poeţi contemporani, cercetător profund şi original al literaturii vechi româneşti, autor de manuale şcolare, animator al vieţii politice şi, credem că nu exagerăm, un eminent publicist, inima celei mai vibrante publicaţii basarabene „Literatura şi Arta”, în care curajosul bărbat răstoarnă aproape săptămânal câte o brazdă de aur la rubrica „Vai de capul nostru” – Nicolae Dabija este o vie dovadă că Basarabia n-a murit şi n-are când să moară.” (Grigore Vieru)


În inima „poporului de stele”, denumit într-o astfel de colosală frumuseţe metaforică de către Daniel Corbu, Grigore Vieru trăieşte încă, se ridică asemeni unui arbore ce taie sus vântul şi se leagănă în baia soarelui ce-i încălzeşte şi luminează pe toţi. Ţara lui Grigore Vieru e sus, la clopotele cerului, ţara de jos e azi atât de încenuşată şi rari sunt cei ce o iubesc până la lacrimi, ca viaţa, aşa cum a iubit-o poetul Vieru. Între cei rari este şi va fi interpretul Fuego.

Fuego - "Cel mai bun interpret român al versurilor lui Grigore Vieru" - Poetul care "l-a iubit pe Fuego ca pe un fiu.."
„Limba română e mirul 
cu care ne-a însemnat Cel de Sus.” 
(Nicolae Dabija)


Grigore Vieru şi Fuego „s-au întâlnit”, cum observă academicianul Nicolae Dabija în prefaţa volumului de poeme „testament pentru Fuego”, „s-au întâlnit la mijloc de drum, porniţi parcă de la naşterea fiecăruia, unul în întâmpinarea celuilalt, acolo unde s-a întâlnit poezia cu muzica, pentru ca aceasta să devină o singură respiraţie, un singur cântec, un singur dor. Colaborarea dintre cei doi mari artişti a fost ca cea dintre firul de rouă şi floare, ca cea dintre raza de soare şi mugurele în care frunza stă îngenuncheată ca într-o catedrală, menită să aducă împliniri şi să fructifice bucurii!”.

FUEGO, laureat al revistei de cultură 
“Literatură şi artă” din Chişinău, cu trofeul 
pentru poezie la premiile pe anul 2013


Turneul naţional "TESTAMENT", cel în care l-a omagiat pe poetul Grigore Vieru, i-a adus lui Fuego numeroase satisfacţii.

În primul rând, lecţia sa de patriotism, ansamblată cu poezie, muzică şi elemente de dramaturgie, a prins la public, sălile fiind pline în ţară, iar ecourile şi reacţiile celor prezenţi au fost pozitive.
La fel s-a întâmplat şi la Bălţi, acolo unde publicul a vibrat împreună cu trăirile şi cu interpretarea lui Fuego. Tot acolo, artistul a mai avut parte de încă o surpriză. În sală se afla şi academicianul român şi poetul basarabean, denumit al doilea Grigore Vieru, NICOLAE DABIJA, acesta urcându-se la final pe scenă, pentru a-l felicita pe artist.


După ce i-a mărturisit, atât lui Paul Surugiu, cât şi spectatorilor, că rolul piesei "TESTAMENT" este unul enorm pentru promovarea poeziei neamului, a versului înalt şi a artei ce poate, atunci când e pusă în valoare aşa cum îi stă cel mai bine, mută şi munţii, Nicolae Dabija i-a înmânat lui FUEGO, “TROFEUL PENTRU POEZIE PE ANUL 2013”, din partea revistei săptămânale de cultură "LITERATURĂ ŞI ARTĂ". Trofeele au fost înmânate în urmă cu ceva săptămâni, iar reprezentanţii publicaţiei au hotărât să-i ofere trofeul cel mai important lui FUEGO.


În primul rând, conform spuselor lui Nicolae Dabija, pentru felul şi patosul pe care îl aplică şi îl implică, în momentul care recită şi promovează poezia basarabeană, apoi pentru felul în care şi el reuşeşte, atunci când are timp, să aştearnă în vorbe, simţirile sale şi, nu în ultimul rând, pentru întreaga activitate muzicală, în care a inclus şi poezie la cel mai înalt nivel, fiind şi un ambasador al poeţilor basarabeni: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi ori Nicolae Dabija.


"Nicolae Dabija este poetul care trudeşte în vers, care aşează acolo, aşa, tactic, minunile neamului său, inspiraţia unei trăiri precum şi un fragment din genialitatea umană. Tocmai de asta sunt onorat şi împovărat să primesc un astfel de premiu din partea sa şi a tuturor celor care realizează, cu profesionalism, revista "LITERATURA ŞI ARTĂ", ultimul standard real al limbii române în Basarabia, publicaţia în care România e numai una, iar poezia şi valorile adevărate sunt la loc de cinste.
(Paul Surugiu - Fuego)


“Îmbrăţişându-l pe Vieru, Fuego a îmbrăţişat Basarabia, cea care, după plecarea Poetului la stele, l-a înfiat, la rându-i, cu tot cu cântecele sale, în care ea îşi regăseşte tot mai mult sufletul, în toată largheţea şi plinătatea, asa cum i l-a dăruit Dumnezeu. Cântecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasă pe chipul ei o dâră luminoasă ca o lacrimă de copil.” 
(Acad. Nicolae Dabija)


"Întotdeauna am iubit Basarabia şi pentru mine, este pământ românesc, este parte a sufletului meu românesc. Mă bucur că prin piesa "Testament", comoara lăsată de Grigore Vieru nemuririi, pot aduce bucurie românilor, de oriunde s-ar afla ei, într-o lume în care avem nevoie de teatru şi poezie.
Responsabilitatea mea este aceea de a construi, prin muzica mea şi versurile sale, lumea lui Grigore Vieru, viziunea sa despre iubire, despre mamă şi trăirile sale despre ce eşti, cine eşti şi ce ai putea fi dacă ai afla ce e cu adevărat în sufletul tău, adică emoţie, patriotism, o Românie mare şi unită." 
(Paul Surugiu - Fuego)


"Toate ninsorile care trebuiau să ningă - au nins.
Toate cuvintele ce trebuiau spuse - s-au rostit.
Toate lacrimile pe care aveam a le plânge le-am plâns.
Tot ce trebuia să iubesc - am iubit.


Tot ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat.
Toate poemele pe care urma să le scriu le-am şi scris.
M-au găsit evenimentele toate care m-au căutat.

Şi mi s-a-mplinit aproape fiece vis.


Frunzele cad, grele de rouă, ca nişte păcate
Şi umbrele serii împrăştie-n inimi lumine,
acum când îmi vin amintiri atât de ciudate

dintr-un timp care nu se ştie dacă mai vine."

Epilog („Împliniri” - Nicolae Dabija) 


Publicat de:

Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger