4 ani fără Grigore Vieru, Moldova1, 18 Ianuarie 2013

Ultimul colind pe care l-a interpretat Grigore Vieru împreună cu Fuego la concertul din 15 ianuarie, la Cahul, mai stăruie şi astăzi în memoria cahulenilor, dar şi a tuturor celor, care continuă să-l vizioneze pe internet. În 2012, colindul a fost publicat în cartea "Testament pentru Fuego", volum ce cuprinde o nestemată de poezie şi dor, de iubire şi poeme dedicate artistului de către mentorul său spiritual, poetul luminii, Grigore Vieru.
Această ediţie de colecţie, editată de către Asociaţia Culturală „REGAL D’ART”, în colecţia „Regal de poezie” reprezintă rodul colaborării dintre artistul Paul Surugiu – Fuego şi maestrul Grigore Vieru “poet ales al neamului românesc” şi reprezintă omagiul pe care i l-a adus îndrăgitul interpret regretatului poet naţional.
 

De ziua naşterii lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru dintotdeauna evoca împreună cu oamenii geniul culturii româneşti. La 15 ianuarie 2009 a ajuns la Cahul, la concertul lui Fuego. Deosebite toate momentele întâlnirii, însă ultimul vers, un colind, scris de Grigore Vieru şi cântat de poet împreună cu Fuego de pe nişte foi de hârtie, trezeşte emoţii şi regrete.

O încununare de artă şi simbol, astfel apreciează Fuego acest ultim moment al comuniunii lor spirituale.
 
Inspirat şi fericit, poetul murmura cu pietate ultimul său colind împreună cu Fuego, care-l îmbrăţişa cu sufletul. În această ultimă seară, precum şi toată viaţa; muzica şi poezia erau pentru Vieru două universuri sublime.

Astăzi se împlinesc 4 ani de la plecarea în eternitate a poetului, care s-a stins la două zile după cumplitul accident din noaptea de 16 ianuarie 2009. Puţini oameni au venit la parastasul de pomenire de la cimitirul central, câţiva au depus flori la bustul lui Grigore Vieru din Aleea Clasicilor literaturii române. Acasă la Vieru, este macheta monumentului preconizat pentru locul de veşnică odihnă. A fost realizat de sculptorul Constantin Constantinov şi fost adus de la Moscova.

 
După plecarea poetului în veşnicie au fost editate mai multe cărţi. Acum, Raisa Vieru finisează munca la volumul "Lacrima ce doare". Cu sprijinul autorităţilor intenţionează să deschidă la Chişinău un muzeu şi o bibliotecă "Grigore Vieru". De când casa părintească a poetului de la Pererîta a trecut în subordinea Ministerului Culturii există speranţe că aceasta va fi restaurată.



Ultimul colind, semnat de Grigore Vieru:
 
În zori să lăudăm,
Să ne audă sus în cer!
Să se bucure și El
Chișinăul că-i frumos!
Mult îi drag și lui Hristos,
Lui Hristos iar fi plăcut,
Să fi fost la noi născut,
Colindăm cu geana udă,
Eminescu să ne audă.
Colindăm cu flori de leac,
Să ne audă și Sulac.
Colindăm colind întregu,
Să ne audă și Fuego.
Și-n sclipirile luminii,
Să ne audă toți creștinii!
Dar colindui nu-i destul,
De n-am zice de Cahul!
Unde-i graiul și cântarea,
Sus încinsă și mai tare!
Colindăm și la Galați,
Că-i aproape, nu uitați!
Bătrâneți cu viorele
Că ni-i tare drag ele!
La Mulți ani cu sănătate,
În căsuțe cu de toate!
La mulți ani cu multă pace,
Vrednic Domnului, că-I place!
 
Sursa: Moldova1, 18 Ianuarie 2013
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger