La mulţi ani, IRINA LOGHIN!, Fan Club Fuego Romania, 19 februarie 2014

La mulţi ani, IRINA LOGHIN!




Irina Loghin, “Regina cântecului popular”, împlineşte astăzi, 75 de ani. Fan Club Fuego România îi urează “La mulţi ani!”

“Dacă ar fi să o iau de la capăt aş urma acelaşi drum” (Irina Loghin)

Doamna Irina Loghin este un adevarat simbol al muzicii populare românesti, o prezenţă remarcabilă şi o voce inegalabilă. Nascută lângă Vălenii de Munte, judeţul Prahova, Irina Loghin a fost solista ansamblurilor folclorice “Ciocârlia”, “Barbu Lăutaru” şi “Ciprian Porumbescu”.
Artista se poate mândri cu un număr impresionant de turnee, albume şi spectacole. În plus, are trei discuri de aur şi un «Premiu de excelenţă», primit din partea Televiziunii Române.

Irina Loghin - "O viaţă de cântec", cu peste 50 de ani de carieră, este cea mai îndrăgită interpretă de muzică populară din România. Longevitatea cariere sale artistice ne determină să spunem că Irina Loghin este o adevărată legendă vie.

A o cunoaşte şi evoca pe Irina Loghin înseamnă să deschizi unul dintre cele mai strălucite capitole ale muzicii populare româneşti.

Irina Loghin şi Fuego – “Succesul, un mister de nepătruns”



Se pare că succesul este un mister de nepătruns; altfel cum vă explicaţi că pe buzele tuturor apare atât de des întrebarea: „Unde întâlnim succesul?” Îl privim, îl analizăm, dar dincolo de toate ecuaţiile rezolvate rămâne o necunoscută. Acel ceva ce există dincolo de frumuseţe, de inteligenţă, acel ceva ce nu poate fi definit.  

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai...”, aşa începe „Mioriţa” pe care s-a încumetat să o cânte la rândul său Irina Loghin, căci la 19 februarie 1939  venea pe lume la Gura Vitioarei, în Prahova. „Micuţă, am apărut şi eu pe lume, rod al iubirii între doi părinţi cu frica lui Dumnezeu, hotărâţi să lupte cu sărăcia pentru a-şi creşte propriii copii: şase la număr, atâţia câţi le fuseseră hărăziţi de Cel de Sus.

Am înfruntat viaţa aşa cum mi-a fost dată de la Dumnezeu. «Eu cred că veşnicia s-a născut la sat», spune poetul nostru Lucian Blaga. Aşa înţeleg eu arta şi folclorul, miracolul cântecului popular, într-un fel mai simplu, dar numai către veşnicie privind, către ce va rămâne după mine drept zestre nemuritoare.


Cred, cu tărie, că trebuie să ai un suflet viu, treaz, bogat în trăiri, să simţi nevoia să aduci în viaţa altora o rază de bucurie. Eu asta am reuşit să dăruiesc oamenilor, prin cântul meu, bucurie...” (Irina Loghin)

FUEGO – “Irina Loghin este mama sufletului meu”



„Interpreţii veritabili şi-au pus amprenta artistică asupra unei epoci. În lumea artistică eu mă consider un privilegiat, ferit de confruntarea cu orgolii şi ambiţii inutile, de invidii şi vanităţi nocive, fiind înconjurat de mulţi prieteni, colegi de scenă cu care am împărţit succesul şi cu care s-au statornicit colaborări artistice memorabile.

Una dintre acestea este cea cu Marea Doamnă a cântecului popular românesc, mie îmi place să-i spun „Regina Mamă”, alături de care am învăţat ce înseamnă să gestionezi succesul, cum să fructifici fiecare şansă şi, poate, cel mai important, am descoperit cu adevărat minunile şi bijuteriile muzicale ale folclorului autentic. Îi mulţumesc pentru fiecare povaţă, onorat fiind de toate sfaturile primite din partea sa şi îi mai mulţumesc, cu profundă recunoştinţă, pentru faptul că reprezintă cu cinste, cântecul popular românesc. Când spui folclor, spui involuntar Irina Loghin.

Colaborarea noastră, ce ne uneşte prin respect, prietenie, recunoştinţă, admiraţie, primeşte frecvent dovezi de iubire şi  simpatie, mărturisiri scrise cu litere de suflet, din partea celor care ne-au urmărit constant proiectele.” 


Prezenţa acestei mari artiste pe cele mai distinse scene de spectacol, dar şi pe scenele unor teatre obscure ale unor cătune uitate de lume, în lungile sale turnee efectuate în întreaga ţară, a fost încununată permanent de ovaţii, flori şi cronici splendide.


“Irina Loghin este mama sufletului meu. Alături de ea am învăţat ce înseamnă să gestionezi succesul, cum să fructifici fiecare şansă şi, poate, cel mai important, am descoperit cu adevărat minunile şi bijuteriile muzicale ale folclorului autentic. Îi mulţumesc pentru fiecare povaţă, onorat fiind de toate sfaturile primite din partea sa şi îi mai mulţumesc, cu profundă recunoştinţă, pentru faptul că reprezintă cu cinste, cântecul popular românesc. Când spui folclor, spui involuntar Irina Loghin.

Împreună cu D.na Irina Loghin am realizat un turneu cu spectacolul “Casa părintească nu se vinde”, în memoriam Grigore Vieru. S-a dorit a fi o rugă pentru poet, o invitaţie pentru public de a-i redescoperi poezia, întru nemurirea creaţiei sale. O parte dintre fondurile încasate au fost donate pentru ridicarea Monumentului Poetului de la Chişinău, care “şi din mormânt va spune mulţimii adevărul”. (Paul Surugiu - Fuego)


"Irina Loghin poate fi supranumită “regina cântecului popular”. Un destin admirabil, cu o carieră impresionantă. O instituţie de folclor ce a devenit şi principala imagine a acestuia în rândul românilor.

Irina Loghin a lansat bijuterii muzicale ce au devenit tradiţie pentru fiecare suflet de român. Nu există petrecere fără muzica sa, nu se poate să aminteşti de muzica populară autentică fără să dezvălui cine este Irina Loghin.” (Paul Surugiu - Fuego)

Interpretările în duet - Fuego şi Irina Loghin, înaintea tuturor - sunt echivalente succesului total. Duetele acestea reuşesc şă reunească o sumă de energii constante, inepuizabile, o uniformizare de fascinaţie în armonie de glasuri, de melodii tulburătoare.


"Am cunoscut-o pe doamna Irina Loghin la filmările videoclipului “Împodobeşte, mamă, bradul”. Atunci a fost momentul în care s-a legat o prietenie deosebită şi a luat naştere acest proiect.
Am avut bucuria de a învăţa de la un artist deosebit, cu o carieră impresionantă, ce însumează peste 50 de ani de cântec. Succesul acestui duet a venit firesc, ca urmare a faptului că publicul ne-a perceput ca fiind foarte adevăraţi pe scenă, doamna Irina comportându-se exact ca o mamă adoptivă, iar eu ca un copil al dânsei.

“Mama si fiul” s-a bucurat de o popularitate uriaşă, atât în ţară, cât şi în afară, atunci când am cântat pentru românii din diaspora. Sunt foarte fericit şi onorat că am avut şansa de a o cunoşte şi de a colabora cu această doamnă a muzicii populare românesti." (Paul Surugiu - Fuego)


"Irina Loghin este mentorul din sufletul meu.”


"Irina Loghin este mentorul din sufletul meu. Alături de ea am învăţat ce înseamnă să gestionezi succesul, cum să fructifici fiecare şansă şi, poate, cel mai important, am descoperit cu adevărat minunile şi bijuteriile muzicale ale folclorului autentic.  Îi mulţumesc pentru fiecare povaţă, onorat fiind de toate sfaturile primite din partea sa şi îi mai mulţumesc, cu profundă recunoştinţă, pentru faptul că reprezintă cu cinste, cântecul popular românesc. Când spui folclor, spui involuntar Irina Loghin. Colaborarea nostră a cunoscut succesul prin recunoaşterea şi aprecierea celor care ne servesc drept inspiraţie în parcursul nostru, publicul, care a făcut ca duetul "Mama şi fiul" să continue până astăzi. Şi nu ne vom opri aici. Vă pregătim pentru anul viitor noi surprize muzicale, un nou album eveniment care va duce mai departe tradiţia ce împleteşte muzica populară cu cea uşoară, căci pentru mine şi pentru Irina Loghin, viaţa e un cântec!" (Paul Ciprian Surugiu - Fuego)



"Sub stele trece apa
Cu lacrima de-o samă,
Mi-e dor de-a ta privire,
Mi-e dor de tine, mamă.

Măicuţa mea: grădină 
Cu flori, cu nuci şi mere, 
A ochilor lumină, 
Văzduhul gurii mele! 

Măicuţo, tu: vecie, 
Nemuritoare carte 
De dor şi omenie 
Şi cîntec fără moarte! 

Vînt hulpav pom cuprinde 
Şi frunza o destramă. 
Mi-e dor de-a tale braţe, 
Mi-e dor de tine, mamă. 

Tot cască leul iernii 
Cu vifore în coamă. 
Mi-e dor de vorba-ţi caldă, 
Mi-e dor de tine, mamă. 

O stea mi-atinge faţa 
Ori poate-a ta năframă. 
Sunt alb, bătrîn aproape, 
Mi-e dor de tine, mamă." 

(Grigore Vieru - "Mi-e dor de tine, mamă") 

Postat de:
Fan Club Fuego Romania
19 februarie 2014
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger