FUEGO în "Testament" - o nouă reprezentaţie pe scena teatrului “Al.Davila” din Piteşti, o reverenţă adusă poeziei, versului şi artei lui Grigore Vieru, 31 octombrie 2013

FUEGO în "Testament" - o nouă reprezentaţie pe scena teatrului “Al.Davila” din Piteşti, o reverenţă adusă poeziei, versului  şi artei lui Grigore Vieru 


În data de 3 octombrie 2013, Paul Surugiu şi-a făcut debutul pe scena dramaturgică a Teatrului “Al.Davila”  din Piteşti, acolo unde este angajat de peste 10 ani, cu un spectacol-eveniment numit “TESTAMENT“, o reverenţă în faţa celui ce i-a fost mentor şi formator, Grigore Vieru, transformând poezia acestuia într-o poveste în care eroii principali au fost limba, ţara, mama, iubirea şi literatura.


După succesul din ziua premierei, atunci când artistul a avut două săli pline, în data 31 octombrie a.c. a urmat o nouă reprezentaţie pe scena teatrului “Al.Davila” - Sala “Liviu Ciulei”, o reverenţă adusă poeziei, versului  şi artei lui Grigore Vieru, o nouă întâlnire cu muzica şi cu simţirea, un semn de plecăciune supremă adus celui ce a lăsat în urma sa un “testament” al iubirii.


Am avut parte de o seară memorabilă, în care ne-am bucurat de acest eveniment teatral, o creaţie dezvăluită în forma ei cea mai frumoasă, cuprinşi fiind de aura magică a artistului şi a dragostei faţă de opera marelui Grigore Vieru.

Ne-am strecurat în sala arhiplină a Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, printre oameni de toate vârstele, dornici de a vedea un spectacol încărcat de trăirile transmise de artist, care, prin acea formulă unică a interpretării, i-a imprimat unicitatea, creând acea emoţie profundă şi simplă ca un suspin, suspendându-ne simţirea de o voce, de un vers, de o imagine, de o respiraţie, de un gând, de o lacrimă. 
Piesa "Testament" - o rugăciune, un suflet pietrificat în emoţia cuvântului şi versului atât de simplu şi frumos al maestrului Grigore Vieru, o mare de lumină revărsată peste noi, un cer de aplauze şi nostalgii, o misiune pe care Fuego a pregătit-o cu minuţiozitate pentru aceia care ştiu să aprecieze arta şi sunt mereu prezenţi la lecţia de cultură pe care o oferă cu ocazia fiecărei reprezentaţii. 

Artistul ne-a dăruit o veritabilă lecţie de patriotism, încuranjându-ne să redescoperim ţara noastră minunată, plaiurile ei, limba, simţirea, principiile, arta şi literatura, momente de reală înălţare spirituală.


Prin intermediul acestei premiere şi pe parcusul întregii stagiuni, artistul va fi călăuza noastră într-o lume magnifică, pură şi suavă, purtându-ne pe aripile culturii către cele mai de preţ comori ale neamului nostru.  El însuşi un mare iubitor de ţară, de limbă şi tradiţii, artistul ştie să păstreze şi să dăruiască aceste frumoase poveşti ale neamului românesc tuturor celor care doresc să le primească, să le simtă şi să le veşnicească în taina veacurilor. 


Fuego a prezentat, în cadrul acestui spectacol-eveniment,  volumul “Testament pentru Fuego”, publicat de Asociaţia Culturală “Regal D’Art”, în 2012, într-o ediţie de colecţie, cu o grafică excepţională.
Lucrarea a fost premiată recent la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău cu Trofeul “Arta Cărţii” şi cuprinde versurile pe care Grigore Vieru le-a scris special pentru Paul Surugiu de-a lungul celor trei ani de colaborare. 


Paul Surugiu a dovedit că teatrul mai are o şansă în faţa lipsei de interes pentru artă, că mesajele puternice, poezia şi poveştile cu adevărat importante trebuie spuse şi arătate celor ce simt şi trăiesc româneşte. Astfel, povestea „Testamentului” vorbeşte despre limbă, despre dulcele grai, despre mamă şi importanţa ei, despre casă şi acasă, despre iubire şi, nu în ultimul rând, despre România. 

Regia artistică aparţine conf.univ Adriana Piteşteanu.


"Scena este locul unde mă pot exprima, unde îmi descopăr personalitatea, sensibilitatea, vulnerabilitatea, umorul, barierele lăuntrice... Am avut modele pe care le-am venerat: Radu Beligan, Olga Tudorache, George Calboreanu, Carmen Stănescu, Horaţiu Mălăele, Tamara Buciuceanu-Botez, Damian Crâşmaru sau Draga Olteanu-Matei.

Experienţele şi oamenii pe care i-am întâlnit m-au modelat. Am preluat o parte din energiile şi învăţămintele desluşite de la marii oameni de teatru pe care am avut privilegiul să-i am profesori: Adriana Piteşteanu, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Lucia Mureşan, Vlad Rădescu şi nu în ultimul rând distinsa doamnă Ileana Berlogea. Aceştia m-au învăţat să le arăt celor de lângă mine drumul către frumos.
Îmi place teatrul care aduce bucurie, emoţie, care transmite un mesaj oamenilor, îi scoate din îndoială şi tristeţe, umple golul din sufletele lor.


De la absolvirea facultăţii sunt angajatul Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, un teatru care, indiferent de obstacole, de crize, de deşertăciune sau de absolut, mi-a creat cadrul să merg mai departe, purtându-mi cu credinţă, demnitate şi umilinţă crezul, înţelegând astfel că arta e făcută pentru cei care se simt neîmpliniţi fără ea.



 Vă aştept la teatru, dragii mei! Deşi este o nouă ipostază pentru mine şi o înfăţişare nouă în faţa voastră, sunt convins că arta, muzica şi poezia ne vor duce către lumină, către ceea ce tindem cu toţi să fim: buni, primitori, darnici! ”

 Paul Ciprian Surugiu - Fuego


Astfel, în data 21 noiembrie, cu începere de la ora 19:00, artistul îşi va da din nou întâlnire cu publicul într-un spectacol de poezie şi muzică, într-o alăturare ingenioasă, un spectacol omagiu închinat celui care a zămislit atât de maiestuos arta românească, Grigore Vieru.

Foto: Ana Maria Halalai

Fan Club Fuego Romania
Share this article :
 
FUEGO - NOUTATI - FAN CLUB FUEGO ROMANIA - Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. FUEGO - "Familia Favorit" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger